Makanan Tambahan Untuk Ibu Mengandung Di Trimester Pertama

Bagi mereka yang pertama kali mengandung, pasti tercari cari apakah suplemen atau makanan tambahan untuk memastikan proses kehamilan berjalan dengan lancar dan bayi membesar dengan baik. Dipasaran ada beberapa suplement seperti Obimin dan sebagainya. Bagi sesetengah orang, ia sudah mencukupi untuk keperluan bayi di dalam kandungan. Topik kali ini adalah berkenaan dengan makanan tambahan untuk ibu mengandung di trimester pertama.

Trimester pertama kehamilan sebenarnya sangat sensitif. Tersalah makan boleh menyebabkan keguguran bayi dalam kandungan. Diawal kehamilan anda perlu mengelakkan daripada makan makanan mentah dan separuh masak seperti telur mentah dan makanan yang tidak dimasak dengan sempurna. Produk tenusu yang tidak dipasteur juga perlu dielakkan seperti susu dan keju. Makan mentah lain? Sushi pun sama. Bagi sayur-sayuran pula seperti salad, taugeh dan juga ulaman perlu dibasuh dengan air bersih sebersih-bersihnya untuk mengelakkan adanya bacteria seperti salmonela dan e coli.

Makanan berkafein seperti kopi dan juga bergas juga perlu di elakkan. Ia boleh membawa kepada keguguran kandungan jika pengambilan berlebihan.

Makanan Tambahan Untuk Ibu Mengandung Di Trimester Pertama

Jadi apakah suplemen atau makanan tambahan yang boleh dimakan sepanjang trimester pertama kehamilan (1-3 bulan). Di hospital dan klinik harini ada membekalkan vitamin untuk tambahan nutrisi kepada ibu mengandung seperti asid folik dan sebagainya.

trimester pertama

kredit imej: wapanuri.com

Selain itu, terdapat juga multivitamin seperti Obimin dan sangobion untuk nutrisi tambahan dan menambah darah ketika kehamilan di trimester pertama. Berita baiknya Shaklee juga mempunyai set untuk awal kehamilan untuk ibu yang pertama kali mengandung atau diawal kehamilan.

Set Kehamilan Shaklee Trimester Pertama

Semua ibu mahu berikan khasiat terbaik untuk bayi yang mereka kandungkan. Di awal kehamilan, nutrisi yang tepat membolehkan pembentukan janin di dalam rahim.

  1. Vita-Lea Iron Formula (1 Biji) – ia adalah mutivitamin dengan 28 vitamin dan mineral untuk keperluan ibu. Ia juga mengandungi zat besi yang penting untuk mengatasi masalah HB rendah. Masalah kekurangan darah sangat biasa, dengan pengambilan Vita-Lea, masalah ini akan selesai. Anda tidak perlukan Obimin untuk menambah HB anda.
  2. B – Complex (1 Biji) – Vitamin B Complex Shaklee mengandungi 8 jenis Vitamin B dan juga dilengkap dengan asid folik yang diperlukan oleh ibu ketika mengandung. Ia penting untuk mengelakkan berlaku kecacatan pada janin ketika awal kehamilan termasuk masalah saraf.
  3. OsteMatrix (4 biji) – Ia mengandungi kalsium, magnesium dan juga vitamin D. Ibu mengandung memerlukan 1000mg-1300mg kalsium setiap hari. Dan setiap biji Ostematrix mengandungi 250mg kalsium untuk memenuhi keperluan harian ibu. Magnesium dan vitamin D adalah untuk memaksimakan penyerapan kalsium di dalam badan. Jika berlaku kekurangan kalsium pada ibu, pertumbuhan tulang bayi akan terbantut dan badan terpaksa memyerap kalsium daripada gigi dan tulang ibu untuk membantu pertumbuhan dan pembesaran bayi di dalam kandungan. Ibu boleh mengidap penyakit tulang reput atau osteoperosis apabila menjelang tua kerana kekurangan kalsium.
  4. Sustained Release Vita C (1 biji) – Pengambilan 1 biji Vitamin C ini bersamaan dengan memakan 7 biji oren. Ia membantu dalam penghasilan kolagen dan menguatkan sel-sel badan. Ia juga membantu penyerapan zat besi yang penting untuk penghasilan darah merah.
  5. ESP (1 kali) – Protein membantu perkembangan janin dan membekalkan asid amino yang membentuk otot dan organ bayi.

butang-beli

Hubungi saya untuk konsultasi pemakanan anda.

Shida >>> 0123596909 (Jika anda guna smartphone, klik je.Boleh wassap saya tanpa perlu save nombor tu, tapi save lagi bagus..hehehe

Nama : Nur Syahidah Zulkifly (Shida)
No.Telefon : 0123596909
Id Shaklee :1252569
Fb : Mama Chomel

COD di Kuala Kangsar, Manong,Parit, Padang Rengas dan Sungai Siput

Hubungi saya tau untuk maklumat lanjut tentang Set Kehamilan Shaklee

Kalau rasakan penulisan saya ini bermanfaat, boleh share kat wall fb anda. Senang je. Klik je butang share dibawah. Terima kasih.

Anda Sedang Mencari:

  • makanan tambahan di awal kehamilan
  • obimin dan sangobion
Dapatkan Diskaun 15-25% Untuk Pembelian Produk Shaklee

Mail List Subscription Form

Please fill in and submit the form below to subscribe to our mailing list.

Advertisement